Inomhusbelysning

Slipp höstdepressionen med hjälp av rätt inomhusbelysning

Att Sverige är ett väldigt mörkt land under vinterhalvåret har knappast undgått någon. De långa mörka dagarna skapar besvär hos en stor del av befolkningen och så många som 95 % av svenskarna säger sig känna att de drabbas av nedstämdhet eller depressioner under höstmånaderna. Detta är inte särskilt konstigt då människokroppen kräver solljus för att få energi och upprätthålla en naturlig dygnsrytm.

Det blir allt mer vanligt att regionsjukhus och privata aktörer erbjuder ljusterapi under årets mörka månader. Men är det verkligen nödvändigt att besöka ett sjukhus för att få rätt mängd ljus? Svaret på den frågan är nej. Nu mera finns de produkter som avger det ljus som används i terapisyften även tillgängliga för den privata marknaden.

Dessa lampor ger ett ljus som ska efterlikna det ljus som vi får från solen. De är ofta starka och ger ett skarpt vitt ljus. Dessa lampor kan man välja att kombinera med sin inomhusbelysning för att ge hemmet extra belysning under de mörka vintermånaderna. Personer som använder sig av dessa lampor säger sig ofta vara mycket nöjda med resultatet och många av dem säger att de upplever att de blir både lite piggare och gladare.

Den här sortens lampor går ofta att ställa in så att de följer en naturlig dygnsrytmik. Till exempel kan man ställa in sin lampa på så sätt att den tidigt på morgon långsamt efterliknar en soluppgång. Den kommer då att gå från ett svagt sken till ett starkt solliknande ljus. Att vakna upp till detta gör oss både piggare och gladare. Samma sak, fast tvärtom, går självklart att ställa in även under kvällen. Om du är en person som ofta lider av ljusbristen under vinterhalvåret rekommenderar vi starkt att du investerar i bättre inomhusbelysning.