Kom igång med tapetsering!

Att sätta upp nya tapeter är ett enkelt sätt att förändra ett rum. Bara med hjälp av nya färger och nya mönster kan rummet bli ljusare, mörkare, trendigare eller mysigare. Det är enkelt att tapetsera. De allra flesta klarar det lätt med rätt verktyg, tillräckligt med tid och en portion tålamod.

Det första du behöver göra är att välja tapet. Fundera på om du vill ha en klassisk tapet som du inte behöver byta på ett tag eller om du vill ha den senaste tapetkollektionen. Är rummet ljust tål det en mörkare tapet men om det redan är mörkt kanske du istället ska välja en ljus.

Därefter behöver du se till att ha rätt förutsättningar. Ytan som du tapetserar på behöver vara jämn, minsta ojämnhet kommer att synas som en bulle på din nya tapet. Spackla över skruvhål och slipa ner kanterna på de tapeter som eventuellt redan sitter på väggen. Har du aldrig tapetserat förut – prata med ett proffs!

När du tagit reda på vilka verktyg du behöver är det dags att skaffa dem. Ibland kan du kanske låna från en granne eller en kompis, annars kan det vara värt att investera i egna om du tänker tapetsera fler rum. Kom ihåg att ha tålamod och vara noggrann för att få ett bra resultat.